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April 9, 2024 
 
 
The Honorable Bryan Steil 
Chairman 
Committee on House Administration 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Chairman Steil: 
 
Thank you for your March 12, 2024, letter to the U.S. Department of Education (the Department) 
regarding use of Federal Work-Study (FWS) funds. Your letter was forwarded to me, and I am 
pleased to respond and clarify certain points from the Department’s recent Dear Colleague Letter 
(DCL) on FWS for nonpartisan voter registration. Please note that an identical response has been 
provided to the co-signers of your letter. 
 
As you state, in 2022, the Department issued a DCL clarifying that, if a student is employed 
directly by a postsecondary institution, the institution may compensate a student for FWS 
employment involving nonpartisan voter registration activities that take place on or off-campus. 
The public interest requirement in the Higher Education Act of 1965 (HEA) does not apply if the 
institution is the employer. The Department is not aware of any restrictions on this activity prior 
to the 2022 guidance. 
 
In 2024, the Department issued a DCL on Use of FWS Funds for Voter Registration. We issued 
this DCL after we received several letters seeking clarification on the circumstances under which 
FWS funds may be used to support nonpartisan civic engagement work, including a bipartisan 
letter from 18 Secretaries of State and another letter from 19 members of Congress. 
 
The DCL clarifies that FWS funds may be used for employment by a government entity ‒ that is, 
a Federal, State, or local public agency, or Tribal public agency ‒ for civic engagement work that 
is not associated with a particular interest or group.2 The 2024 DCL only allows those activities 
you mention ‒ broad-based get-out-the-vote activities, voter registration, providing voter 
assistance at a polling place or through a voter hotline, or serving as a poll worker ‒ if the student 
is employed by a government entity that performs this work, which is already funded with 
taxpayer dollars. This DCL does not authorize taxpayer dollars to be used for targeted voter 
registration drives or get-out-the-vote activities that would benefit or be associated with any one 
faction in an election for public or party office. Therefore, the examples you provide in your 
letter, of a student working with nonpartisan non-governmental entities, would not be permitted.    

 
2 Use of Federal Work-Study Funds for Voter Registration | Knowledge Center 

https://fsapartners.ed.gov/knowledge-center/library/dear-colleague-letters/2024-02-26/use-federal-work-study-funds-voter-registration


The DCL is aligned with the HEA and the Department’s current regulations. As you note, 
Section 443(b)(1) of the HEA states that, for FWS jobs where the student is not employed 
directly by the postsecondary institution, the work must be in the “public interest.” The 
Department’s regulations, at 34 CFR 675.22(a), reinforce that, if a student is employed by a 
Federal, State, or local public agency, or a private nonprofit organization, the work that the 
student performs must be in the “public interest,” which is defined as “work performed for the 
national or community welfare rather than work performed to benefit a particular interest or 
group.” Specifically, under 34 CFR 675.22(b)(5), election-related work is excluded as work in 
the public interest only if it “involves any partisan or nonpartisan political activity or is 
associated with a faction in an election for public or party office.” The guidance that the 
Department issued applies only to election-related activities that are not associated with a faction 
in an election for public or party office. 
 
Furthermore, under 34 CFR 675.22(b)(2), work is not in the public interest if it is for an elected 
official, unless the official is responsible for the regular administration of a Federal, State, or 
local government. The Federal Student Aid Handbook states that “regular administration” means 
the official is directly responsible for administering a particular function. Generally, working for 
a Secretary of State or local election official’s office, for example on voter registration and 
election administration, would be functions that are under the “regular administration” of those 
officials. 
 
Given that this work is permissible only when it is within the scope of work of a government or 
tribal agency and only when it is not associated with a faction in an election for public or party 
office, it is not permissible for FWS funds to be used to “tip the scale in favor of a candidate, 
position, or party,” as suggested in your letter. Rather, the DCL is consistent with the language in 
the Department’s regulations that specify use of these funds for “work performed for the national 
or community welfare rather than work performed to benefit a particular interest or group” and is 
consistent with the civic engagement goals of the FWS program. 
 
Thank you again for your interest in this important issue. We have also attached documents that 
are responsive to your request. In the meantime, if you have further questions, please contact the 
Department’s Office of Legislation and Congressional Affairs at (202) 401-0020. 
 
     Sincerely,  

      
 
 
 
 

Nasser H. Paydar 
     Assistant Secretary, Office of Postsecondary Education 
 
Enclosures


